Skip to main content
Παιδική Χορωδία του Δήμου Σάμης

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Τομέας Πολιτισμού του Δήμου Σάμης σας ενημερώνει ότι έχει ξεκινήσει η λειτουργία της Παιδικής Χορωδίας του Δήμου Σάμης για την περίοδο 2023 – 24. Τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν.

Έναρξη Μαθημάτων Χορωδίας Ενηλίκων

Ο Δήμος Σάμης σας ενημερώνει ότι πρόκειται να ξεκινήσουν τα μαθήματα της Μικτής Χορωδίας Ενηλίκων για τη χρονιά 2023 - 24. Καλούμε παλαιότερα και νέα μέλη στην πρώτη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 στις 18.30 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (όπισθεν υποθηκοφυλακείου).

Ξεκινούν οι εγγραφές για την Παιδική Χορωδία του Δήμου Σάμης

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Τομέας Πολιτισμού του Δήμου Σάμης σας ενημερώνει ότι ξεκινούν οι εγγραφές για συμμετοχή στην Παιδική Χορωδία του Δήμου Σάμης για την περίοδο 2023 – 24. Εγγραφές θα πραγματοποιούνται το διάστημα από 18 έως 30 Σεπτεμβρίου 2023. Τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν.

Λειτουργεί ξανά το Μουσείο Ελιάς στην Πύλαρο

Ο Δήμος Σάμης σας ενημερώνει ότι λειτουργεί ξανά το Μουσείο Ελιάς στα Μακρυώτικα. 

IMG-a6b67916115dac3ac814f9fcc407d9b0-V.jpg

 

Πεζοπορία στα Μουζακάτα την Κυριακή 23 Απριλίου

Στις 23 Απριλίου 1944, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου οι Γερμανικές Κατοχικές Δυνάμεις έκαψαν ολοσχερώς το ορεινό χωριό των Μουζακάτων που ως γνωστόν ήταν κέντρο της Εθνικής Αντίστασης.

Την Κυριακή 23 Απριλίου 2023 και πάλι ανήμερα του Αγίου Γεωργίου συμπληρώνονται 79 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Μουζακάτων. Ο Δήμος Σάμης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει πεζοπορία (κατά μήκος τμήματος της πεζοπορικής διαδρομής του Δήμου) προς το Μαρτυρικό Χωριό.

Τα καλλιτεχνικά σχήματα του Δήμου Σάμης συμμετέχουν στην Ακολουθία του Επιταφίου στη Σάμη

Η Μεγάλη Παρασκευή και ο Επιτάφιος είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά στιγμή της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται το Θείο Δράμα, με τη Σταύρωση και τον ενταφιασμό του Ιησού Χριστού, στην πορεία προς την Ανάσταση και το Πάσχα. Η Ακολουθία του Επιταφίου θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο με κατάνυξη σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Σάμης με τη σημαντική συμβολή των μελών των τοπικών ενοριών.

Τα καλλιτεχνικά σχήματα του Δήμου Σάμης θα συμμετέχουν στη Λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σάμη, έδρα του Δήμου μας.

Τα κάλαντα του Λαζάρου από την Παιδική Χορωδία του Δήμου Σάμης

Το Σάββατο του Λαζάρου, δηλαδή εκείνο πριν από την Κυριακή των Βαΐων, παραδοσιακά τα παιδιά γυρίζουν τα σπίτια και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου. Την ημέρα αυτή ξεκινά ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα. 

Φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Παιδική Χορωδία του Δήμου μας θα βγει στους δρόμους της Σάμης το Σάββατο του Λαζάρου (8 Απριλίου 2023) στις 11.30 π.μ. να τραγουδήσει τα Κάλαντα, τιμώντας την παράδοση και φέρνοντας αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.


Τομέας Πολιτισμού Δήμου Σάμης 
 

Ο Δήμος Σάμης συστήνει Χορωδία Ενηλίκων

Ο Δήμος Σάμης σας ενημερώνει ότι πρόκειται να δημιουργηθεί Μικτή Χορωδία Ενηλίκων. Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στα παρακάτω τηλέφωνα: 

  • 2674360512
  • 2674360517.

Η πρώτη συνάντηση γνωριμίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 στις 18.30 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (όπισθεν υποθηκοφυλακείου).


Τομέας Πολιτισμού Δήμου Σάμης

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

imera-mouseiwn-2022-2.jpgΤο Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Για το 2022 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έχει επιλέξει το θέμα  «Η Δύναμη των Μουσείων». 

Δομές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης Δήμου Σάμης

Ο Δήμος Σάμης σας υπενθυμίζει ότι λειτουργούν προς το παρόν δύο τμήματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα Φιλαρμονική και Παιδική Χορωδία. Τα μαθήματα, που ήδη γίνονται, προσφέρονται δωρεάν για τους συμμετέχοντες. Περάσαμε έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα λόγω της πανδημίας του Covid 19. Ωστόσο, καθώς σιγά σιγά τα μέτρα χαλαρώνουν, είναι σημαντικό να στηριχθούν οι δομές αυτές που επιτελούν έργο και δίνουν δημιουργική έξοδο στα νέα παιδιά, με όσο το δυνατόν περισσότερες συμμετοχές.  

Λογότυπο Δήμου Σάμης

designlogoΟ Δήμος Σάμης καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους (καλλιτέχνες, εικαστικούς, γραφίστες, σχεδιαστές, απλούς πολίτες ή καλλιτεχνικές ομάδες) να μας αποστείλουν μέχρι την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 τα σχέδια τους και τις προτάσεις τους για το λογότυπο του Δήμου μας, προκειμένου η κατάλληλη επιτροπή να γνωμοδοτήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει.

Η ιστορία της Σάμης στην επικαιρότητα

istoria-1Αδιαμφισβήτητα στο χρόνο που πέρασε, ένας τομέας με χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα είναι τα έργα που γίνονται στο Δήμο Σάμης και φέρνουν την ιστορία στην επικαιρότητα όσο ποτέ.

Αγιασμός στους Άγιους Φανέντες

Αγιασμός πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στους Άγιους Φανέντες ενόψει της έναρξης των εργασιών αναστήλωσης του Καθολικού της Μονής των Αγίων Φανέντων. Στην εκδήλωσε πρωτοστάτησε ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος πλαισιωμένος από τον Ηγούμενο της Μονής των Αγίων Φανέντων π. Φώτιο Γαβριελάτο, τον π. Γεώργιο Αντζουλάτο και τον Εφημέριο της Σάμης π. Κωνσταντίνο Ζαπάντη.  Το Υπουργείο Πολιτισμού εκπροσώπησαν οι κυρίες Κοντού και Σαλαμή ενώ από την πλευρά της Αρχαιολογίας το παρών έδωσαν ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Γρηγορακάκης, η κ.

Subscribe to ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ