Πιλοτική λειτουργία

Καθαρισμοί οικοπέδων

28 Απριλίου 2026

Ο Δήμος Σάμης, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας και προς αποτροπή του κινδύνου εκδήλωσης ή ταχείας εξάπλωσης πυρκαγιάς, υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των κάτωθι κατηγοριών ακινήτων την υποχρέωση τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων καθαρισμού και συντήρησης, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 41, 43 και 44 του Ν. 5281/2026 και την ΚΥΑ με αρ. ΥΠ 1157/15-4-2026 (ΦΕΚ 2323/Β΄/24-4-2026).

  1. οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
  2. οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
  3. εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των περ. “1” και “2” και
  4. εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσία

Ο καθαρισμός των ανωτέρω εκτάσεων οφείλει να έχει ολοκληρωθεί έως την 15η Ιουνίου κάθε έτους, με διαρκή συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου – 31η Οκτωβρίου). Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη των υπολειμμάτων.

Οι υπόχρεοι που έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις καθαρισμού οφείλουν να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση συμμόρφωσης στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών, ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://akatharista.apps.gov.gr έως τις 15 Ιουνίου 2026. Σε περιπτώσεις αντικειμενικής αδυναμίας (όπως ηλικία ή αναπηρία), η δήλωση μπορεί να υποβληθεί στο οικείο ΚΕΠ ή στην κατά τόπο αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων αναφορικά με τα ανωτέρω, αυτοί θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προβλεπόμενες κυρώσεις (άρθρο 8 της με αρ. ΥΠ 1157/15-4-2026 ΚΥΑ).

Ο Δήμος Σάμης καλεί όλους τους πολίτες να ανταποκριθούν άμεσα και υπεύθυνα, συμβάλλοντας ενεργά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ασφάλειας της περιοχής μας.


Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας
Σπυρίδων Σπαθής